19-10-2018

Medewerker aan het woord

Mijn naam is Helluf Yrga Haile. Ik ben 28 jaar en kom oorspronkelijk uit Eritrea. Een land wat aan de Noord-Oost kust van Afrika ligt. In 2014 ben ik mijn vaderland ontvlucht. Omdat in Eritrea iedereen het leger in moet voor onbepaalde tijd en het land geen mensenrechten kent. Eritrea wordt ook wel het “het Noord-Korea” van Afrika genoemd. De president regeert er als dictator zonder enige vorm van democratie.
Na een gevaarlijke reis, van ruim 1 jaar door de Sahara, de gevangenis in Libië en de gevaarlijke oversteek met de boot naar Italië, kwam ik in juli 2015 in Nederland aan. Ik kreeg asiel in Nederland. Sinds twee jaar woon ik in Den Bosch samen met mijn vrouw Mhret (die vorig jaar naar Nederland is gekomen). In april van dit jaar werden wij de trotse ouders van onze dochter, Meseret. Mijn vrouw noemt haar Messi, maar ik weet niet of ze een goede voetbalster wordt! Samen willen we een mooie nieuwe toekomst opbouwen in Nederland. Sinds augustus van dit jaar ben ik aan de slag bij de Gebroeders van der Plas, nadat ik dit jaar een zij-instroomopleiding voor schilder heb gevolgd aan de Schilderschool. Einde van de maand hoop ik mijn niveau 1 diploma te behalen. Ik ben heel blij dat ik bij de Gebroeders van der Plas de kans krijg om te laten zien wat ik kan. Aan Manoah heb ik het perfecte maatje, hij is mijn leermeester en coach. Ik heb het reuze naar mijn zin bij Gebroeders van der Plas!

Manoah aan het woord over Helluf
Helluf begon bij AAG, een kantoorpand in Den Bosch. Helluf kwam elke dag op zijn wielrenfiets naar het werk, wat toch al snel 20 minuten fietsen was vanaf zijn huis. “Maar fietsen is mijn passie”, vertelde Helluf mij enthousiast. Tijdens dit project zag ik dat Helluf al snel de fijne kneepjes van het vak oppikte. Ook is hij erg flexibel. Vanwege slecht weer konden we een paar dagen niet verder bij het project in Den Bosch, dus gingen we een paar dagen helpen in Breda. Daar waren Alwin en John bezig met het texen van winkel. Ook hiervoor draaide Helluf zijn hand niet om. “Samenwerken met Helluf geeft je garantie op een plezierige werkdag”, lacht Manoah tevreden. “Helluf is een sociale collega met een goede dosis humor. Zo leert hij me af en toe wat woordjes in zijn taal en probeer ik mijn abn een beetje op te halen. Want vanwege onze taalbarrière praat ik soms een beetje te snel. Maar met handen en voeten komen we er wel. Kortom, ik ben blij dat Helluf mijn nieuwe collega is. En ik vind het harstikke mooi dat hij bij Gebroeders van der Plas de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot een fijne vakman.”
Momenteel werken Helluf en Manoah samen aan een project van Area. 12 woningen aan de Smidstraat in Uden. De bewoners zijn er vriendelijk en gastvrij. De mannen krijgen zelfs worstenbroodjes, uitsmijters en als hoogtepunt zelfgemaakte kroketjes van Nelly. Er wordt dus goed gezorgd voor de inwendige mens daar in Uden!

kom met ons in contact